SKÖTSELRÅD AV MÖBLER KONTAKT
PERSONLIGA
MILJÖMEDVETNA
FLEXIBLA

GENERELLT

En gyllene regel vid fläckborttagning är att avlägsna fläcken så snabbt som möjligt. Rengör ytan med skonsamma rengöringsmedel. Ofta räcker det med vatten och en mindre del handdiskmedel, alternativt milt pH-neutralt rengöringsmedel. Var varsam med kemikalier och verktyg. Undvik stålull, grova svampar, alkaliska rengöringsmedel, lösningsmedel som lacknafta samt preparat som innehåller slipmedel. Använd inte desinfektionsmedel som innehåller hög koncentration av alkohol eller alkaliska ämnen, som 70% sprit. Vi rekommenderar medel som SanDes (DTI Sweden) och Virkon (Viroderm).

TEXTIL

För att bevara tygets färg och utseende rekommenderar vi skonsam dammsugning, helst en gång i veckan, med ett mjukt munstycke. För avtagbar klädsel, se tillverkarens tvättråd eller kontakta oss för rådgivning. Sök upp information om fläckborttagning per specifik smuts: choklad, kaffe, bläck etc. Använd rengöringsmedel först efter att ha testat medlet på ett mindre synligt område. Vi rekommenderar alltid kontakt med en professionell kemtvättsinrättning, särskilt vid större fläckar och/eller grundlig rengöring.

LÄDER/KONSTLÄDER

Om läder inte regelbundet rengörs kan fett långsamt lösa upp ytskyddet som de flesta läder har försetts med. Utan skydd kan fett ansamlas som mörka fläckar i lädret. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör med skyddsprodukter för läder. Torka av med en lätt fuktad trasa och torka torrt efteråt. En läderklädd möbel bör placeras med ett avstånd på minst 30 cm från en värmekälla och bör även skyddas mot direkt solljus under längre perioder.

TRÄBEN

Träytor är känsliga för värme och fukt. Placera inte varma föremål direkt på träytan och lämna en luftspalt mellan möbelben och varmt element. Trä ändrar utseende med tiden, särskilt i solljus. Låt hela träytan utsättas för lika mycket ljus så mycket det går. Torka regelbundet med fuktig trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel, sedan med torr trasa. Använd inte skurpulver eller medel som innehåller slipmedel eller ammoniak. En lackerad yta behöver inte underhållas men torka snabbt upp pigmenterande vätskor som eventuellt skulle hamna på träytan.

METALLBEN

Vid behov torka ytan med en torr eller fuktig trasa vid daglig rengöring. Torka torrt vid behov. För hårt smutsad eller fläckad krom, aluminium eller rostfritt stål kan en trasa fuktad i ren alkohol användas.